Locatie, 52.2832783 6.833052

De ballon als lampion

Created with Sketch.

Ballonnen kunnen op nóg een manier voor spektakel zorgen en dat terwijl ze niet eens de lucht in gaan. Je ziet het niet vaak maar als U ontdekt dat ergens een zogenaamde “nightglow” plaats vindt dan moet U beslist gaan kijken. Het wordt ook wel eens nachtgloeien genoemd maar welke naam ze er ook aan geven, U gaat iets heel bijzonders zien.

Het is wel eens druk in de lucht met ballonnen maar in principe voert een ballonvaarder slechts met één ballon een vaart uit. Andere ballonvaarders vertrekken weliswaar dezelfde avond maar vanaf een geheel andere plek. Het komt ook vaker voor dat vanaf dezelfde plek gestart wordt met soms wel twintig ballonnen tegelijk. Elk jaar worden er op diverse plaatsen in het land zogenaamde ballonfestivals gehouden. Op zo’n ballonfestival komen vele ballonvaarders bij elkaar en zij starten dan gemeenschappelijk. Uiteraard vergt dat enige voorbereiding en extra vergunningen maar voor het publiek is het heel bijzonder om dit mee te maken. Je ziet de bedrijvigheid op het terrein en je kan elke stap van het opbouwen van een ballon volgen van het moment dat alles uit een karretje wordt geladen tot het moment dat de ballon opstijgt. Niet één maar vele ballonnen kiezen om beurten het luchtruim en de camera’s ratelen door om al die kleurtjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Nog interessanter wordt het als je een ticket hebt kunnen bemachtigen om juist op dan een ballonvaart te maken. Je staat midden tussen de kleurige ballonnen en eenmaal in de lucht zie je onder je hoe het publiek rondom het veld staat waarop de diverse ballonnen liggen, pas half bol of al rechtop, klaar voor vertrek. Om je heen varen andere ballonnen hetgeen spectaculaire foto’s oplevert.

Als extraatje wordt door de ballonvaarders op zo’n festival vaak een “nightglow” verzorgd. Wat kunt U verwachten. Als alle piloten weer terug zijn van hun vaart is het uiteraard donker en dat is belangrijk want ze gaan voor U een lichtshow organiseren. Op het veld waar zo’n ballonfestival wordt gehouden, zetten de piloten voor een tweede keer hun ballon op, echter niet met de bedoeling nogmaals het luchtruim te kiezen. Dat zou ook niet kunnen omdat ballonvaren na zonsondergang verboden is. Nee, de ballonnen blijven aan de grond, alle verlichting gaat uit, het is donker en stil. Dan klinkt plotseling muziek uit de luidsprekers.

Dan begint de show en U ziet hoe diverse ballonnen als lampionnen oplichten. Op de maat van de muziek lijkt het alsof de ballonnen als discolampen aan en uit flitsen. Dan is het weer even donker en ineens branden alle lampjes weer tegelijk. De kleuren van de ballon komen goed uit en de lichten flitsen van links naar rechts. De kleuren rood, geel en blauw volgen elkaar op doordat de piloot van die kleur ballon zijn vlam op het juiste moment ontsteekt. U krijgt een lichtshow te zien, waarvan U echt zult genieten.

Achter de schermen is het zo dat iedere piloot in de mand van zijn ballon staat terwijl één persoon bij een muziekinstallatie staat en een door hem uitgezocht muziekstuk speelt. Hij staat middels een zender in verbinding met de diverse piloten in de mand en geeft eenvoudige commando’s: “geel, rood, blauw, allemaal, alles uit”. Als jouw ballon als hoofdkleur de genoemde kleur heeft dan ontsteek je op dat moment de brander en is de “lampion” zichtbaar. Hij geeft ook de tijd aan hoe lang er gebrand moet worden, er uiteraard rekening mee houdend dat dit niet te lang kan zijn omdat de temperatuur in de ballon dan zodanig hoog wordt dat hij wil opstijgen. Uiteraard is dat te regelen met het systeem in de ballon om hete lucht te laten ontsnappen. Ook al vaart de piloot niet, hij moet toch zeer alert zijn. Van de show zelf krijg je als piloot niet veel mee omdat het effect alleen zichtbaar is van enige afstand. Omdat het opbouwen en inpakken van zo’n gevaarte veel tijd en kracht vergt, zijn de piloten eerlijk als ze zeggen liever geen “nightglow” te geven. Uw applaus doet echter wonderen en motiveert hen U dit plezier te gunnen.